Produs adaugat cu succes in cosul de cumparaturi

PREPARATE CU PROPOLIS

Deşi când spunem propolis, majoritatea vă gandiţi la tinctura de propolis sau la propolis în stare bruta, trebuie să ştiţi că propolisul se utilizează în apiterapie în diverse preparate.

Pentru a putea beneficia de toate substanţele active din propolis acestea trebuiesc extrase folosind: apa, untul (ghee) şi alcoolul.

1. Extractul apos – deşi credem că propolisul nu se diluează în apă, adevărul este ca foarte mici cantităţi din el se dizolvă. Trebuie doar să-l măcinăm foarte fin, să-l amestecăm cu apă (1:10). Se consumă după 10 ore.

2. Exractul gras – aici este o tehnică specială in care ghee se amesteca cu propolisul fin marunţit şi se amesteca câteva ore pe o baie de apa caldă. Acest preparat este foarte cunoscut de apiterapeuţii ruşi ce il folosesc cu succes impotriva tuberculozei.

3. Tinctura de propolis şi extractul moale de propolis. Tinctura o cunoaşteţi cu toţii şi reprezintă extractul alcoolic de propolis. Se pun la macerat 300g de propolis într-un litru de alcool (alcool etilic)(alcool alimentar) şi se lasă la macerat cel puţin 15 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Extractul moale de propolis se obţine din tinctura de propolis pusă intr-un vas larg lasând să se evapore alcoolul.

4. Pudra de propolis. Propolisul la temperatura camerei are consistenţa plastelinei. Pentru a-l putea măcina fin (cu o râşniţă), el trebuie răcit, ca să devină sticlos, casant. Pudra astfel obţinută se păstrează în vase de culoare închisă, intr-un loc întunecos şi răcoros(dacă ajunge la căldură devine iarăşi compactă, gumoasă).

Aceste 4 forme pot fi folosite ca bază pentru toate produsele cu propolis(spray, inhalaţii, alifii, creme, etc).

dr. ing. Cornelia Dostetan Abalaru