PASTURA
Pastura sau “Pâinea Albinelor” este poate cel mai valoros produs al stupului.
Albinele aduc polenul în stup, îl depozitează în celule, îl presează cu căpșorul. îl amestecă cu puțină miere si enzime și alte substanțe nutritive din glandele salivare folosite ca liant pentru grăuncioarele de polen, apoi deasupra pun un strat protector de miere. Aici, sub influența substanțelor adăugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii și umidității ridicate din stup, polenul trece printr-o serie de transformări biochimice și modificări structurale, transformandu-se, după o perioadă de timp de fermentare naturală, in Păstură.
Colectarea păsturei din fagure, de către apicultor, este migaloasă și mai ales are un randament foarte scăzut, cantitățile ce se pot extrage , fără a afectata alimentația albinelor , fiind reduse.
La cumpararea acestui produs se va urmări ca transformarea polenului in păstura sa fie deplină, lucru probat de forma de hexagon a bucățelelor de păstură ( împrumutată de la celulele din fagure).
Totuși pentru cei care doresc să consume păstură, sau cei cărora în urma unui consult medical de specialitate le-a fost recomandat consumul de păstură, trebuie să țină cont de faptul că păstura scoasă din fagure ia contact cu aerul și au loc reacții de degradare a ei, plus că presupune costuri mari datorită manoperei. De aceea recomand consumul de pastură direct cu fagure (așa cum se consumă si mierea in fagure). Se taie fagurele ce conține păstură in forme mici ca prăjiturerele și se consumă cu tot cu fagure. Dacă , in gură se alege ceara, se poate consuma apoi alune sau nuci sau migdale sau samburi de floarea soarelui sau bostan și ceara se topește și se inghite.