MIEREA – PROPRIETATILE FARMACOLOGICE, EFECTE , ACTIUNI
Mierea, un aliment natural, are multe proprietăţi medicale interesante, proprietăţi terapeutice sau curative ca:
- antibacterian,
- antibiotic,
- anti-carii (mierea hrăneşte gingiile, ajutând la o mai bună hrănire a dinţilor),
- antiinflamator,
- biostimulator (furnizează cea mai bună energie pentru celulele vii),
- curativ (mierea poate vindeca mai multe boli, chiar dacă ea este considerată mai ales “adjuvant”),
- depurativ (ajută mecanismele de detoxifiere; mierea conţine multă fructoză care ajută in mod direct mecanismele energetic ale ficatului; un ficat sănătos înseamnă o mai bună detoxifiere biochimică),
- emolient (datorită capacităţii sale de a atrage apa),
- energetic (carbohidraţii din miere ard uşor şi cel mai adesea, când este destul oxigen, până la apă şi CO2, astfel că nu rămân reziduuri),
- emulsionant al grăsimilor (datorită acizilor conţinuţi),
- imunostimulant (furnizează multă energie „uşoară” celulelor albe din sânge, bioflvonoidele acţionează direct ca imunostimulente),
- stimulează reglarea epiteliilor, endoteliilor şi a membranelor celulare,
- laxativ (mierea este higroscopică; reglează flora intestinului gros; ajută pancreasul şi ficatul să funcţioneze mai bine, aceste organe vor produce atunci mai multe sucuri digestive),
- nutritiv (carbohidraţii din miere ajută la construirea ţesutului conjuctiv),
- tonic cardiac,
- regenerativ pentru ţesutul conjuctiv,
- vindecă plăgile.