INDICAȚIILE POLENULUI

Polenul poate fi indicat în stări de surmenaj, anemie, covalescență dar și oamenilor sănătoși.

Polenul are efecte ce pot fi clasate în trei categorii:

  • 1. Acțiune reglatoare a funcțiilor intestinale la bolnavii suferind de constipație sau diaree cronică;
  • 2. La persoanele anemice (copii, adulți, vârstnici), provocând o creștere rapidă a cantității de hemoglobină din sânge;
  • 3. Puternic energizant.

Polenul determină o creștere rapidă în greutate și o revenire a forțelor la covalescenți.

Are și o acțiune echilibrantă asupra sistemului nervos, în special în cazurile de depresie, insomnia, reducere a potenței sexuale.

În majoritatea sindromurilor depresive grave, polenul in sine este incapabil de a le face să cedeze. Asociat cu medicamente antidepresive, permite refacerea, cu doze mai mici de medicamente și într-un timp mai scurt decât cel necesar în absența polenului. Dar o importanță mai mare în cazul pacienților depresivi o are polenul datorită ajutorului dat bolnavilor ce se insănătoșesc sau starea lor se ameliorează, dar de obicei când se reduce sau se suprimă medicația antidepresivă starea depresivă se reinstalează. Polenul s-a dovedit în multe cazuri un mijloc eficient pentru a menține bolnavul într-o stare normală, fără necesitatea de a recurge la medicamente antidepresive, nici chiar în doze de menținere.

În cazurile de epuizare, astenie, tristețe, scăderea tonusului vital, polenul s-a dovedit un factor energetic de mare interes. Dupa puține zile de tratament cu polen toți pacienții suferă o ameliorare subiectivă: tonusul vital crește, ei dispun de mai multă energie, dispoziția se ameliorează, umorul le sporește.

Rezultate foarte bune se intalnesc in alcoolism. Alcoolicul cronic prezintă un mare număr de carențe (vitaminice, proteinice) pentru remedierea cărora polenul este foarte eficient (in special in sindromul de abstinență).

Cercetările asupra valorii alimentare a polenului au arătat că un consum periodic, dă bune rezultate la copii anemici, sportivi, persoane supuse stresului, imbunătățind starea fizică și psihică generală, dând rezistență sporită la oboseală, creșterea apetitului, îmbunătățește facultățile mintale.

In cosmetică, pielea tratată cu polen devine repede mai moale, mai luminoasă, mai hidratată și mai elastică.

Preparatele cu polen dau bune rezultate și în tratamentul pielii capului datorită conținutului ridicat de aminoacizi cu sulf care intră și în compoziția cheratinei.