ADMINISTRAREA POLENULUI

În administrarea polenului trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte.

Dacă nu avem (sau nu știm că avem) nici o afecțiune ci dorim să-l consumăm datorită aportului de nutrienți de înaltă calitate, atunci putem să consumăm zilnic o linguriță, dimineața pe stomacul gol, cu un pahar cu apa (plată, de fântână sau de izvor) cu 2-3 picaturi de zeamă de lămâie (ce are rolul de a sparge exina – inverlișul grăunciorului de polen), sau cu un suc natural de fructe.

Mulți oamenii au alergii la polen. Trebuie să știți că majoritatea alergiilor la polen este dată de „polenul aeropurtat”, polenul anaemophil (polenul purtat de vânt) și nu de polenul procesat de albinuțe. Totuși există oameni care fac alergii și la polenul cules de albine (alergii respiratorii, alergii alimentare). Deoarece unele grăuncioare de polen au aspectul de „buzdugan”, „micro-ace” a invelișului (exinei), pot da dureri de stomac persoanelor cu afectiuni ale stomacului. Acestor persoane se recomanda a consumul de polen dupa masa.

Polenul il găsim in comerț sau la apicultori, crud – congelat sau uscat. Trebuie să ținem cont că prin uscare polenul își pierde nu doar apa ci și uleiuri volatile și din principiile active.

Dacă am achiziționat polen crud-congelat, il păstrăm mai departe în congelator, iar de fiecare dată când dorim să-l consumam, luam doza necesară direct din congelator. Studii întreprinse pe calitatea polenului arată că polenul poate fi congelat și decongelat de 3 ori fără a-și pierde proprietățile, cu condiția să nu stea foarte mult timp decongelat inainte de recongelare.

Dacă avem o afecțiune despre care am auzit sau/si citit că polenul ne-ar ajuta, atunci trebuie neapărat să luăm legătura cu un medic cu competențe apifitoterapeutice (apiterapeut) să stabilească doza, perioada de timp, modul de administrare.

dr. ing. Cornelia Dostetan Abalaru