ADMINISTRAREA PASTURII
Formele de comercializare intâlnite a păsturii sunt:
- păstură în fagure,
- păstură uscată,
- fagure cu păstură în miere,
- păstură în diverse preparate sau în Koktail apicol personalizat.
Revin cu recomandarea de a se consuma produsul apicol (azi Păstura), în forma sa brută așa cum o găsim în stup. Prin procesare produsul iși pierde din calități. Păstura pentru a putea fi scoasă din fagure se usucă iar prin uscare nu pierde doar apa. Odată scoasă din fagure ia contactul cu aerul și încep procese de oxidare. Albina după ce depozitează polenul în fagure , pune capac un strat de miere ce are rol de barieră pentru aer, pentru bacterii sau fungi.
În general fagurele în care albinele depozitează păstura, este un fagure de culoare inchisă.
Administrarea păsturii este asemănătoare cu cea a polenului, diferența făcând dozajul. Pentru efecte similare, păstura se administrează în doze mai mici decât polenul.
Ca metode de administrare amintesc:
- intern: prin înghițirea păsturei după o îndelungă amestecare în gură; amestecarea păsturei cu miere sau alte alimente (iaurt, fructe, semințe); consumul zilnic al unui cocktail Apicol Personalizat ce conține mai multe produse apicole amestecate în funcție de afecțiune, vârstă, sex, sensibilități existente;
- extern: în măști cosmetice, combinate cu alte produse apicole (miere, lăptișor de matcă); în dermatologie ca adjuvant nutrițional pentru celulele pielii.
În administrarea păsturii trebuie să ținem cont de următoarele reguli: se începe prin testarea alergiei; se administrează o cantitate foarte mică și se crește treptat doza; se păstrează păstura cât mai mult timp în gură; nu se încălzește; nu se păstrează pe termen lung expusă la lumina soarelui; se evită păstrarea în umezeală; se păstrează în recipient închise ermetic; combinați păstura cu miere (mierea fiind un “cărăuș” bun spre “ținte” ).