LĂPTIȘORUL DE MATCĂ

Lăptișorul de matcă este hrana puietului din stup și a mătcii (reginei) pe tot parcursul vieții ei. El este folosit pentru hrănire imediat ce este produs (după secreție), nefiind depozitat.

Calitățile lăptișorului de matcă sunt interpretate prin prisma spectaculoasei fertilități a reginei (în timpul sezonului activ matca depune între 150.000-200.000 ouă, putând ajunge până la 3000 de ouă pe zi, masa acestora depăşind de 2x şi jumătate masa proprie a mătcii) și vieții mult mai lungi a mătcii ce este hrănită exclusiv cu lăptișor de matca pe tot parcursul vieții ei ( o matcă trăiește 2-3-5ani în timp ce o albină doar câteva zile – in sezonul activ).

Pe aceste considerente s-au realizat numeroase cercetari de-a lungul anilor, cu frumoase rezultate. Anul trecut, in octombrie, la Al 3-lea Congres de Apiterapie la care am fost prezentă in București, o echipă de profesori universitari (Noriko HATTORI, Kenji Ichihara, Shoei Furukawa ) de la o Universitate din Japonia ne-au impresionat cu rezultatele lucrării: “Laptisorul de matca amelioreaza functionarea sistemului nervos prin regenerarea neuronilor din hippocampus”.

Despre lăptișorul de matcă s-au scris și se vor scrie multe și de acum incolo, dar ce trebuie sa reținem este – cum spunea președintele Societății Române de Apiterapie, dr. Ștefan Stângaciu, în una din numeroasele sale Conferințe, legate de acest produs apicol minunat : “…lăptișorul de matcă poate prelungi viața, sănătatea și frumusețea…”.

dr. ing. Cornelia Dostetan Abalaru

Mai multe detalii despre Dr. Stefan Stangaciu gasiti aici.